Сспецифични проверки за установяване на факти и обстоятелства, при които се изисква съставянето на специфичен документ

22 Юни 2018

Проверка за издаване на удостоверение на чуждестранно лице

Извършва се проверка за установяване на факти и обстоятелства, които са от значение за издаване на удостоверения на чуждестранни лица за внесени данъци в Република България в случаите, когато е удържан данък при източника съгласно по чл. 194 и чл. 195 от ЗКПО, за окончателен данък по чл. 37 и чл. 38 от ЗДДФЛ, за дължим данък за декларирана печалба в резултат на стопанска дейност на чуждестранно лице в България, за данък върху общата годишна данъчна основа по ЗДДФЛ и данък върху годишната данъчна основа като едноличен търговец, за доход на чуждестранно физическо лице от източник в България, включително в случаите по чл. 37а от ЗДДФЛ.

След извършване на проверката се издава удостоверение на чуждестранното лице за внесени данъци на територията на Република България или решение за отказ за издаване на удостоверение.

Проверка за наличие на основания за прилагане на СИДДО

Извършва се проверка за наличие или липса на основания за прилагане на СИДДО. Установяват се факти и обстоятелства, свързани с предоставянето на данъчни облечения на чуждестранни лица при доказването на основания за прилагане на СИДДО.

След извършване на проверката, органът по приходите издава  становище за наличие или липса на основание за прилагане на СИДДО.

Проверка за поправка на очевидна фактическа грешка

Проверката се извършва във връзка с възникнала необходимост от поправка на допусната очевидна фактическа грешка в издаден ревизионен акт или акт за прихващане или възстановяване.

Проверка по несъстоятелност, прекратяване, прехвърляне и преобразуване на предприятие

Във връзка с получено уведомление за откриване на производство по несъстоятелност, прекратяване, прехвърляне и преобразуване на предприятие се извършва проверка, при която се установяват факти и обстоятелства за задълженията и отговорностите на  заинтересованите лица, даващи основание за налагане на обезпечителни мерки.

Извършените действия и установените факти се документират с протокол.

Проверка за установяване наличието на основание за ползване режима по чл. 173 от ЗДДС

Извършва се проверка за наличие или липса на основания за ползване на режима по чл. 173 от ЗДДС. При проверката се установяват факти и обстоятелства, свързани с доказването на основания за освобождаване на облагаеми доставки от данък върху добавената стойност, предвидено в международни договори, спогодби, споразумения, конвенции. 

След извършване на проверката се издава Уведомление за наличие на обстоятелства по чл. 173 от ЗДДС, което се връчва  на лицето по реда, предвиден в ДОПК, като може да бъде изпратено и по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка.

Проверка по спазване на приложимото законодателство

Проверка се извършва във връзка с установяване на факти и обстоятелства по спазване на приложимото законодателство съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност на държавите–членки на Европейския съюз. В хода на проверката се установява спазват ли лицата, за които е приложимо българското законодателство, разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, Закона за здравното осигуряване, Наредба № 5/29.12.2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда, Наредба № Н-8/29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самостоятелно заетите лица  и на другите нормативни актове от самостоятелно заетите лица и от работодателите, задължени да декларират данни пред НАП и да внасят задължителните осигурителни вноски.

За резултатите от извършената проверка се изготвя протокол.

Проверка за установяване наличие на основание за корекции след деклариране по ЗДДС

Проверката се извършва за установяване наличие на основание за извършване на корекция след деклариране или издаване на данъчни документи при получено писмено уведомление по реда на чл. 126, ал. 4, 5 или 6 от ЗДДС от страна на данъчно задължени лица с прекратена регистрация по ЗДДС. 

В резултат на извършената проверка, органът по приходите преценява наличието на основания за извършване на корекции и/или издаване на данъчни документи, като може да издаде разрешение за извършване на корекции на допуснати грешки в подадени декларации и отчетни регистри от дерегистрирано по закона лице, разрешение за издаване на данъчни документи  или отказ за извършване на корекции или издаване на данъчни документи.

Издадените разрешения или отказ за извършване на корекция или издаване на данъчни документи  се връчват на лицето по реда, предвиден в ДОПК.

Проверка за съпоставка на доходи и имущество на физически лица

При проверката се извършва съпоставка на декларираните и/или получени от лицето доходи и източници на финансиране с притежаваното имущество и направените от него разходи за съответния годишен период. За установените в хода на проверката факти и обстоятелства се изготвя протокол.

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър Сподели в Гугъл Печат
Създаден на: 22.06.2018
Затвори